İçeriğe geç

Tarafından getirildi

logo

Rekabet ve Regülasyon

En yeni haberler, değişiklikler, kararlar, değerlendirmeler…

open menu close menu

Rekabet ve Regülasyon

  • Anasayfa
  • Hakkımızda

Rekabet Hukuku Uygulamasında Yeni Dönem: De Minimis Tebliği Yayımlandı

Yazar Şahin Ardıyok, Bora İkiler, and Armanç Canbeyli
19 Mart 2021
  • Regülasyonlar
  • Rekabet Hukuku
Share on Facebook Share on Twitter Share via email Share on LinkedIn

Şahin Ardıyok, Bora İkiler, Armanç Canbeyli, Baybars Ömer Yaycı

2021/3 sayılı Rekabeti Kayda Değer Ölçüde Kısıtlamayan Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Teşebbüs Birliği Karar ve Eylemlerine İlişkin Tebliğ (“De Minimis Tebliği”) 16 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi

De Minimis’in Türkiye’deki gelişim süreci

Rekabeti kayda değer ölçüde sınırlamayan anlaşmalara karşı rekabet soruşturması açılmayabileceğini öngören “de minimis kuralı” 24 Haziran 2020 tarihinde 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’da (“Kanun”) yapılan değişiklikler ile ülkemiz rekabet hukuku rejiminde ilk defa yerini almıştı.

Kanun’un 41. maddesine eklenen fıkra ile açık ve ağır ihlaller hariç olmak üzere, piyasada rekabeti kayda değer ölçüde kısıtlamayan anlaşma ve uyumlu eylemler ile teşebbüs birliği karar ve eylemlerinin Rekabet Kurulu (“Kurul”) tarafından soruşturma konusu yapılmayabileceği hükme bağlanırken, uygulama esaslarının çıkartılacak ikincil mevzuat ile belirleneceği belirtilmekteydi.

Kanun değişikliğini takiben ikincil mevzuat çalışmalarını başlatan Rekabet Kurumu, 23 Ekim 2020 tarihinde de minimis kuralının uygulanmasına yönelik Tebliğ taslağını (“Tebliğ Taslağı”) kamuoyu görüşüne açmıştı. Tüm süreçlerin ardından hazırlanan nihai metin, 16 Mart 2021 tarihinde yürürlüğe girdi.

De Minimis Tebliği’nin içeriği

De Minimis Tebliği kapsamında, açık ve ağır ihlaller hariç olmak üzere, aşağıdaki durumlarda anlaşma, uyumlu eylem ve teşebbüs birliği karar ve eylemlerin rekabeti kayda değer ölçüde sınırlamadığı kabul ediliyor:

  • Rakip teşebbüsler arasında yapılan anlaşmalarda, anlaşma taraflarının sahip olduğu toplam pazar payının anlaşmadan etkilenen ilgili pazarların hiçbirinde %10’u aşmaması ve
  • Rakip olmayan teşebbüsler arasında yapılan anlaşmalarda, anlaşma taraflarının her birinin sahip olduğu pazar payının anlaşmadan etkilenen ilgili pazarların hiçbirinde %15’i aşmaması

Anlaşmanın rakip teşebbüsler arasında yapılıp yapılmadığının tespit edilememesi durumunda anlaşma taraflarının sahip oldukları toplam pazar payının anlaşmadan etkilenen ilgili pazarların hiçbirinde %10’u aşmaması durumunda de minimis uygulamasından yararlanılabilecekler.

Bununla birlikte, benzer nitelikteki dikey sınırlamaların oluşturduğu paralel ağların ilgili pazarın %50’sinden fazlasını kapsaması durumunda, de minimis uygulamasından faydalanabilmek için anlaşmaya taraf teşebbüslerin ilgili pazarlardaki paylarının ayrı ayrı %5’i aşmaması gerekiyor.

Ayrıca, tarafların pazar paylarının, anlaşma döneminde birbirini takip eden iki takvim yılı boyunca yukarıdaki eşikleri iki yüzdelik puandan fazla aşmaması durumunda da de minimis uygulamasından istifade edilebilecek.

Rekabeti önemli ölçüde kısıtlamadığı kabul edilen anlaşmalar için pazar payı eşikleri bu şekilde belirlenmekle birlikte, De Minimis Tebliği kapsamında eşiğin altında kalan durumlar için “Kurul tarafından soruşturma konusu yapılmayabilir” ifadesi kullanılıyor. Bir başka deyişle, pazar payı eşikleri aşılmasa dahi, Kurul’un gerekli görmesi durumunda ilgili anlaşma, karar veya eylemler hakkında soruşturma açılabilecek.

Taslak Tebliğ ve nihai metin arasındaki farklar

Yukarıda da belirttiğimiz üzere, açık ve ağır ihlaller de minimis uygulamasının kapsamı dışında kalıyor. Nelerin açık ve ağır ihlal olduğu ise söz konusu De Minimis Tebliği ile belirleniyor. Bu kapsamda Tebliğ Taslağı’nda açık ve ağır ihlaller rakipler arasında fiyat tespiti, bölge veya müşteri paylaşımı ve arz miktarının kısıtlanması olarak düzenlenmişti.

Resmi Gazete’de yayımlanan nihai De Minimis Tebliği’nde ise açık ve ağır ihlallerin kapsamı genişletilerek Tebliğ Taslağı’nda belirtilen ihlallere ek olarak ihalelerde danışıklı hareket, rekabete duyarlı bilgilerin paylaşılması ve yeniden satış fiyatının belirlenmesi de dahil edilmiş.

Ayrıca, Tebliğ Taslağı’nda yer alan “Anlaşma taraflarının veya teşebbüs birliği üyelerinin pazar paylarının bu Tebliğin 5 inci maddesinde belirlenen eşikleri aşmadığı durumlarda dahi, gerekli görmesi halinde Kurul anlaşma veya kararı soruşturma konusu yapabilir.” hükmünun de nihai metinden çıkarılmış olduğunu görüyoruz. Ancak, yukarıda da bahsedildiği üzere Tebliğin lafzından Kurul’un eşiklerin altında kalan anlaşmaları da soruşturma konusu yapabileceği sonucunu çıkarıyoruz.

Avrupa De Minimis uygulaması ile farklar

De minimis uygulamasının kökleri Avrupa rekabet hukukuna dayanıyor. De Minimis Tebliği ile getirilen kurallar ise büyük ölçüde Avrupa mevzuatına dayanmakla birlikte, ülkemiz uygulamasında farklılaşan kısımlar var. Örnek vermek gerekirse, Avrupa uygulamasında de minimis koşullarını sağlayan anlaşmalar güvenli liman kapsamına girmekte koşulların sağlanmasına rağmen soruşturma açılmasına karar verilememektedir.

Avrupa uygulaması ile farklılaşan bir başka durum ise açık ve ağır ihlallerin tanımlanmasında kendisini gösteriyor. Ülkemizde açık ve ağır ihlaller De Minimis Tebliği kapsamında tanımlanıyor ve bunlara ilişkin istisnalara yer verilmiyor. Avrupa’da ise de minimis kuralından yararlanamayan anlaşma ve eylemlerin amaç yönünden ihlal teşkil eden durumlar olduğu düzenleniyor ve bu ihlallerin arasında ise de minimis kuralından yararlanabilecek istisnalara ilişkin ayrı bir düzenlenme bulunuyor.

Share on Facebook Share on Twitter Share via email Share on LinkedIn
Şimdi kayıt olun
Son blog yazılarımızı e-posta ile alın.
Gönder
açık ve ağır ihlaller, de minimis, göz ardı edilebilirlik, güvenli liman, pazar payı eşikleri, REGÜLASYON, Rekabet Hukuku, safe harbor
Şahin Ardıyok

Şahin Ardıyok

Şahin Ardıyok büromuzda Regülasyon ve Rekabet Hukuku Grubu liderliğini yürütmektedir. Rekabet hukuku, regülasyonlar (ekonomik kamu hukuku), enerji hukuku, telekomünikasyon hukuku, kişisel verilerin korunması, kamu özel işbirliği (PPP) projeleri ve ithalatta haksız rekabet konuları ile ilgili büyük bilgi birikimi ve uygulama tecrübesi bulunmaktadır. Şahin Ardıyok büyük ulusal firmaları ve çokuluslu şirketleri, kamu kurumlarını ve sivil toplum örgütlerini pek çok Rekabet Kurulu soruşturması, birleşme/devralma bildirimleri, regülasyon projeleri, iptal davaları, anti-damping soruşturmaları ve PPP projelerinde temsil etmiş ve danışmanlık sunmuştur. 20 seneyi aşkın tecrübeye sahip olan Şahin Ardıyok, rekabet ve düzenlemeye tabi endüstrilere yönelik konferanslara ve sempozyumlara konuşmacı olarak katılmakta; rekabet hukuku ve regülasyonun yanı sıra hukuk ve ekonomi hakkında akademik çalışma yürütmektedir. Bu alanlara yönelik yayınlaşmış birçok kitabı ve makalesi bulunan Ardıyok, Bilkent Üniversitesinde “Ekonomik Regülasyon ve Hukuk” ile “Enerji Hukuku ve Politikası” derslerini vermektedir.

Bütün makaleler Tam biyografi

Bora İkiler

Bora İkiler

Bora İkiler rekabet hukuku, şirketler hukuku, ticaret hukuku, veri koruma hukuku ve sözleşme hukuku alanlarında engin bir deneyime sahiptir. Bora, yerli ve yabancı şirketlere, günlük faaliyetlerinde, hukuka uyum süreçlerinde ve birleşme ve satın alma işlemlerinde danışmanlık sağlamaktadır. Bora, rekabeti sınırlayıcı anlaşma ve uygulamalar için Rekabet Kurumu’na yapılan bildirim ve muafiyet başvurularının hazırlanması, inceleme sürecinin yürütülmesi ve sonuçlandırılması konularında müvekkillerine destek olmaktadır. Kendisi birleşme ve devralmaların kontrolü, pişmanlık süreçleri ve Rekabet Kurumu tarafından yürütülen ön araştırma ve soruşturma süreçlerinde çok sayıda müvekkili temsil etmiştir. Sağlık, otomotiv, perakende gibi dikey ilişkilerin yoğun olduğu ve rekabet hukuku açısından hassas sektörlerde yoğun bir tecrübeye sahiptir. Bunun yanında, bankacılık, içecek, çimento, biletleme ve televizyon yayıncılığı sektörlerinde de projelerde yer almıştır.

Bütün makaleler Tam biyografi

Armanç Canbeyli

Armanç Canbeyli

Armanç Canbeyli rekabet hukuku, birleşme ve devralmalar ile uyum programlarının hazırlanması ve uygulanması konularında müvekkillere danışmanlık sunmakta ve söz konusu müvekkilleri ilgili otoriteler nezdinde temsil etmektedir. Armanç, aralarında perakende enerji, sigorta, otomotiv hızlı tüketim malları, telekomünikasyon, üretim, çimento ve sağlık sektörlerinin de yer aldığı geniş bir endüstri yelpazesinde bilgi birikimi ile ön plana çıkmaktadır. Rekabet hukuku uzmanlığıyla Armanç, Türk ve uluslararası firmaları Rekabet Kurumu ve diğer düzenleyici kurumlar ile resmi otoriteler nezdinde temsil etmektedir.

Bütün makaleler Tam biyografi

İLGILI MAKALELER

  • Rekabet Hukuku
  • Usul Kuralları ve Cezalar

Bulan Haber Versin: Rekabet Hukukunda Kaybedilen Zamanaşımı Süresi Algısı

Yazar Şahin Ardıyok and Büşra Nazlı Yaldır
  • Rekabet Hukuku

Rekabet Hukuku Uygulamalarında Popülizm – İyi mi, kötü mü?

Yazar Emin Köksal and Şahin Ardıyok
  • Enerji
  • Regülasyonlar

İklim Değişikliği ile Mücadelede Yeni Perde: İklim Şurası Sonuç Bildirgesi 

Yazar Emin Köksal and Furkan Kaya

Balcıoğlu Selçuk Eymirlioğlu Ardıyok Keki

Balcıoğlu Selçuk Eymirlioğlu Ardıyok Keki (“BASEAK”) İstanbul’da kurulmuş, hukukun tüm alanlarında hizmet vermekte olan bir hukuk bürosudur. 2007’den beri müvekkillerimize Türkiye’de yürüttükleri faaliyetlerinde ve büyüme planlarında titiz ve güvenilir hukuki çözümler sunmaktayız.

Özel kişilerden, girişimcilere, kuruluş aşamasındaki küçük şirketlerden, devlet kuruluşlarına, orta ve büyük ölçekli özel ve halka açık şirketlerden uluslararası ve küresel holdinglere varıncaya kadar her ölçekten şirketin hukuki ihtiyaçlarına yönelik hizmet vermekteyiz.

Şimdi kayıt olun

Blog yazılarımızı e-posta ile alın.

Kayıt ol

Kategori̇ler

  • Bankacılık
  • Birleşme ve Devralma ve Ortak Girişim
  • Diğer Endüstriler
  • E-Ticaret
  • Elektrikli Araçlar
  • Enerji
  • Finansal Regülasyon
  • Genel
  • Hakim Durumun Kötüye Kullanılması
  • Hızlı Tüketim Malları
  • Hukuk ve İktisat
  • İdare Hukuku
  • Ilac ve Sağlık
  • İnovasyon
  • Kişisel Verilerin Korunması
  • Maden Hukuku
  • Muafiyet ve Menfi Tespit
  • Otomotiv
  • Pişmanlık Uygulamaları
  • Regülasyonlar
  • Rekabet Hukuku
  • Rekabet İktisadı
  • Rekabet Uyum Programı
  • Rekabete Aykırı Anlaşmalar
  • Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörizmin Finansmanı
  • Telekomünikasyon, Teknoloji ve Medya
  • Uluslararası Ticaret
  • Usul Kuralları ve Cezalar
  • Uyum
  • Yapay Zeka
  • Yerinde İncelemeler
  • Yolsuzluk

© 2025 Dentons

  • © BASEAK 2024
  • Gizlilik Politikası
  • Kullanım Kuralları