İçeriğe geç

Tarafından getirildi

logo

Rekabet ve Regülasyon

En yeni haberler, değişiklikler, kararlar, değerlendirmeler…

open menu close menu

Rekabet ve Regülasyon

  • Anasayfa
  • Hakkımızda

Sen misin çalışanların ücretlerini sabitleyen: ABD’de İK ihlallerine hapis cezası

Yazar Emin Köksal and Aysu Tanoğlu
31 Mart 2023
  • Rekabet Hukuku
Share on Facebook Share on Twitter Share via email Share on LinkedIn

Amerikan rekabet otoritelerinin ajandalarında işgücü piyasalarına ilişkin rekabet ihlallerinin önceliği artıyor. Özellikle Biden yönetimiyle birlikte, rekabet politikasının odağında büyük teknoloji şirketlerinin yanında, işgücü piyasalarına ilişkin endişeler de yer alıyor. Hatta caydırıcılığı arttırmak için otoritelerin bu alanda sonucu hapis ile neticelenebilen ceza davaları başlattığına da şahit oluyoruz. Öte yandan, sadece Amerika’daki otoritelerinin değil, diğer rekabet otoritelerinin de – Rekabet Kurumu dahil – işgücü piyasalarındaki rekabet sorunlarına odaklanan adımlar attığını görüyoruz.

Çalışanların ücretlerini sabitleyenin vay haline …

16 Mart’ta ABD Adalet Bakanlığı Antitröst Birimi (“DoJ“), eski bir sağlık hizmetleri İK yöneticisini hemşirelerin maaşlarını sabitlemekle suçlayan bir iddianameyi mahkemeye sundu[1]. DoJ, bu davadaki suçlamaları Amerikan işgücü piyasalarını etkileyen rekabete aykırı davranışları inceleme konusundaki taahhüdüyle bağlantılı olarak getirdiğini söylüyor. Aynı zamanda, çalışan ayartmama (no-poaching) anlaşmalarına ve ücretleri baskılamaya yönelik anlaşmalara daha sert yaklaşacağının da sinyallerini veriyor. Antitröst Birimi şefi Kanter, bu yaklaşımı şu sözleri ile somutlaştırıyor:

“Ücret sabitleme, çalışanları güçlükle kazandıkları ücretlerden mahrum bırakan bir suçtur. Antitröst Birimi çalışanları korumak için tetikte olacaktır.”

Ekim 2022’de DoJ, birbirlerinin hemşirelerini işe almamak ve hemşirelere ödenen maaşları yükseltmemek için bir rakiple anlaşma yaptığı iddia edilen bir sağlık hizmetleri İK şirketi olan VDA‘ya ceza vermişti[2]. 16 Mart’ta sunulan dava dosyasında ise söz konusu soruşturmadaki bir sağlık hizmetleri İK yöneticisi, hemşirelerin maaşlarını baskılamak için iletişimi sağlamak ve bir dizi toplantıyı organize etmekle suçlanıyor.

Sherman Yasası’nın 1. Bölümü uyarınca ücret sabitleme anlaşmalarına dair ceza davaları, beraberinde 10 yıla kadar hapis ve bireyler için de en fazla 1 milyon dolara kadar para cezası tehdidi taşıyor. Şirketler, ücret sabitleme anlaşmalarından elde edilen kazancın iki katına kadar yasal bir para cezasına ek olarak 100 milyon dolara varan cezalarla da karşı karşıya kalabiliyorlar.

Bu ne ilk ne de son

Esasında, Amerika’da işgücü piyasalarına ilişkin rekabet politikası Biden yönetimi öncesine uzanıyor. Federal Ticaret Komisyonu (“FTC”) ve DoJ’in 2016’da yayınladığı İnsan Kaynakları Profesyonellerine Yönelik Antitröst Kılavuzu[3],  ücret tespiti veya çalışan ayartma yasağı gibi rekabete aykırı anlaşmaların cezai olarak yargılanabileceğinin işaretlerini barındırıyordu. 2016’dan bu yana yukarıda bahsettiğimiz davalar gibi ceza davaları dışında, otoritelerin girişimleri de arttı.

Örneğin, DOJ ayrıca Kasım 2022’de, Penguin Random House‘un Simon & Schuster‘ı satın almasına yönelik mahkeme mücadelesinde emek adına ciddi bir zafer elde etti. Buradaki birincil iddia, işlemin rekabeti azaltarak yazarlar üzerinde baskı yapacak bir emek monopsonisi (tek alıcı) yaratılacağına ilişkindi. DoJ bu zarar teorisine dayanarak 2,1 milyar dolarlık bu satın almayı engelledi. Öte yandan, daha yakın bir zamanda, Ocak 2023’te FTC, sınırlı istisnalar dışında neredeyse tüm iş akdinin sonrası rekabet etmeme anlaşmalarını yasaklayacak bir kural önerisini de duyurdu[4].

Biden yönetiminin işgücü piyasalarındaki rekabeti korumaya yönelik uygulama çabaları, bu sorunla ilgili artan bir farkındalık yaratmış olacak ki diğer ülkelerde de benzer girişimlerin varlığını görüyoruz.

İK alanındaki bu rüzgâr diğer ülkeleri de etkiliyor

Amerika’da işgücü rekabetini kısıtlayan uygulamalara sıkı yaptırımların sinyallerinin verilmesiyle, diğer otoritelerin de bu alandaki çalışmaları son aylarda ivme kazandı. Dünya çapında daha fazla otorite, işgücü piyasası sorunlarına odaklanmaya ve teşebbüsleri inceleme altına almaya başladı.

Örneğin, Portekiz’deki futbol takımlarından, Hollanda’daki süpermarketlere, Macaristan’daki İK danışmanlarına, İspanya’daki özel okullardan Romanya’daki otomotiv sektörüne, şafak baskınlarıyla başlayan bazı soruşturmalar bunların işaretlerini oluşturuyor. İşgücü piyasasındaki rekabet sorunları AB düzeyinde de ilgi görüyor. Örneğin, Şubat 2023’te Margrethe Vestager, Komisyon’un bu alanı izlediğine dair açık bir mesajı şu şekilde ifade ediyor: [5]

“… rekabet etmeme maddeleri şu ana kadar AB’de yaygın olmayabilir, fakat Komisyon’un dikkatini çekerse harekete geçmekten çekinmeyecektir.”

Rüzgâr Türkiye’ye doğru da esiyor

Türkiye’de de Rekabet Kurumu’nun (“RK”) işgücü piyasaları alanında incelemeler yapıp soruşturmalar başlattığını biliyoruz. RK’nın bu alandaki en somut girişimi, Nisan 2021’de işgücü piyasasına yönelik kapsamlı bir soruşturma ile (daha sonra sayısı artan) 32 teşebbüsü incelemeye alması olarak karşımıza çıkıyor[6]. Soruşturmaya ilişkin duyuruda RK, konuya dair yaklaşımını da aşağıdaki şekilde ortaya koyuyor:

“İşgücü piyasalarındaki sorunları ve bu sorunlara rekabet hukuku araçlarıyla müdahale edilmesinin yaratacağı faydaları göz önünde bulunduran Rekabet Kurumu, özellikle yaratıcılığın ve inovatif zekânın ön plana çıktığı dijital çağda, çalışanların ürün ve hizmetlerin tüketici ile buluşma sürecine sundukları katkının da farkında olarak işgücü piyasasının rekabetçi yapısını korumayı hedeflemektedir.”

RK’nın işgücü piyasalarında rekabeti bozucu uygulamaları kapsamlı bir şekilde ele aldığını gösteren bir diğer önemli gelişme ise bu alanda yeni yayınlanan bir uzmanlık tezi. “İşgücü Piyasalarında Rekabet Hukuku Uygulamaları” başlığını taşıyan bu teze önümüzdeki Kurul kararlarında sıklıkla atıf yapılacağını şimdiden söyleyebiliriz[7].

Kıssadan hisse

Rekabet otoritelerinde işgücü piyasalarına dair rekabet ihlalleri konusundaki farkındalık artıyor. Bu kapsamda teşebbüsler, rakipleriyle çalışanların maaşlarıyla ilgili tartışmalara ve/veya anlaşmalara girmekten kaçınmaya dikkat etmeli. Ücret sabitleme vb. anlaşmalara taraf olunduğu düşünülüyorsa mutlaka bir rekabet hukukçusuna danışılmalı. Kalıcı bir çözüm olarak ise kapsamlı bir rekabet uyum programı ile İK politikalarını ve uygulamalarını gözden geçirmeli.


[1] Department of Justice. (16 March 2023). Health Care Staffing Executive Indicted for Fixing Wages of Nurses. Erşim tarihi 29.03.2023, https://www.justice.gov/opa/pr/health-care-staffing-executive-indicted-fixing-wages-nurses.

[2] Department of Justice. (27 October 2022). Health Care Company Pleads Guilty and is Sentenced for Conspiring to Suppress Wages of School Nurses. Erşim tarihi 29.03.2023, https://www.justice.gov/opa/pr/health-care-company-pleads-guilty-and-sentenced-conspiring-suppress-wages-school-nurses.

[3] Department of Justice. (October 2016). Antitrust Guidance to Human Resource Professionals. Erişim tarihi 29.03.2023, https://www.justice.gov/atr/file/903511/download .

[4] Federal Trade Comission. (January 2023). Non-Compete Clause Rulemaking. Erişim tarihi 29.03.2023, https://www.ftc.gov/legal-library/browse/federal-register-notices/non-compete-clause-rulemaking.

[5] Bkz. Lexology. (20 March 2023). Antitrust enforcers’ attention on labor markets spreading across the globe: a new legal battlefield?. Erişim tarihi 29.03.2023, https://www.lexology.com/library/detail.aspx?g=71ab16b6-02bb-4cbd-9727-2fd7aea58a6b.

[6] Rekabet Kurumu. (20 Nisan 2021). İşgücü piyasasına yönelik centilmenlik anlaşmaları nedeniyle Türkiye genelinde 32 teşebbüs hakkında soruşturma açıldı. Erişim tarihi 29.03.2023, https://www.rekabet.gov.tr/tr/Guncel/isgucu-piyasasina-yonelik-centilmenlik-a-d8bc3379bea1eb11812e00505694b4c6 .

[7] Kıran, N. F. (Temmuz 2022). İşgücü Piyasalarında Rekabet Hukuku Uygulamaları. Rekabet Kurumu Uzmanlık Tezleri Serisi 192. Erişim tarihi 29.03.2023, https://www.rekabet.gov.tr/Dosya/nezir-furkan-kiran-20220819092342628.pdf.

Share on Facebook Share on Twitter Share via email Share on LinkedIn
Şimdi kayıt olun
Son blog yazılarımızı e-posta ile alın.
Gönder
anlaşmalar, cezalar, insan kaynakları, işgücü piyasaları
Emin Köksal

Emin Köksal

Bütün makaleler

Aysu Tanoğlu

Aysu Tanoğlu

Aysu Tanoğlu is an associate at the Competition and Antitrust department of BASEAK. She graduated from Yeditepe University Faculty of Law and completed her Minor Degree in Information Technologies Law in 2020 (both with full scholarship). She participated in the Summer School on Competition Law and Policy at the London School of Economics in 2018. Prior to joining BASEAK, she worked as a trainee lawyer in a reputable law firm in Istanbul. She is particularly specialized in competition law matters.

Bütün makaleler Tam biyografi

İLGILI MAKALELER

  • Rekabet Hukuku

Rekabet Hukuku Penceresinden Avrupa Süper Ligi

Yazar Bora İkiler
  • Rekabet Hukuku

Litvanya’da Rekabet Otoritesi Adalet Bakanlığı’nın Rekabeti İhlal Ettiğine Hükmetti!

Yazar Y. Sertaç Serter
  • Rekabet Hukuku
  • Telekomünikasyon, Teknoloji ve Medya

Nesnelerin internetine öznel yaklaşım: Avrupa Komisyonu’nun nesnelerin internetinde rekabet ön raporu

Yazar Bora İkiler

Balcıoğlu Selçuk Eymirlioğlu Ardıyok Keki

Balcıoğlu Selçuk Eymirlioğlu Ardıyok Keki (“BASEAK”) İstanbul’da kurulmuş, hukukun tüm alanlarında hizmet vermekte olan bir hukuk bürosudur. 2007’den beri müvekkillerimize Türkiye’de yürüttükleri faaliyetlerinde ve büyüme planlarında titiz ve güvenilir hukuki çözümler sunmaktayız.

Özel kişilerden, girişimcilere, kuruluş aşamasındaki küçük şirketlerden, devlet kuruluşlarına, orta ve büyük ölçekli özel ve halka açık şirketlerden uluslararası ve küresel holdinglere varıncaya kadar her ölçekten şirketin hukuki ihtiyaçlarına yönelik hizmet vermekteyiz.

Şimdi kayıt olun

Blog yazılarımızı e-posta ile alın.

Kayıt ol

Kategori̇ler

  • Bankacılık
  • Birleşme ve Devralma ve Ortak Girişim
  • Diğer Endüstriler
  • E-Ticaret
  • Elektrikli Araçlar
  • Enerji
  • Finansal Regülasyon
  • Genel
  • Hakim Durumun Kötüye Kullanılması
  • Hızlı Tüketim Malları
  • Hukuk ve İktisat
  • İdare Hukuku
  • Ilac ve Sağlık
  • İnovasyon
  • Kişisel Verilerin Korunması
  • Maden Hukuku
  • Muafiyet ve Menfi Tespit
  • Otomotiv
  • Pişmanlık Uygulamaları
  • Regülasyonlar
  • Rekabet Hukuku
  • Rekabet İktisadı
  • Rekabet Uyum Programı
  • Rekabete Aykırı Anlaşmalar
  • Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörizmin Finansmanı
  • Telekomünikasyon, Teknoloji ve Medya
  • Uluslararası Ticaret
  • Usul Kuralları ve Cezalar
  • Uyum
  • Yapay Zeka
  • Yerinde İncelemeler
  • Yolsuzluk

© 2025 Dentons

  • © BASEAK 2024
  • Gizlilik Politikası
  • Kullanım Kuralları