İçeriğe geç

Tarafından getirildi

logo

Rekabet ve Regülasyon

En yeni haberler, değişiklikler, kararlar, değerlendirmeler…

open menu close menu

Rekabet ve Regülasyon

  • Anasayfa
  • Hakkımızda

Türkiye’nin Suç Gelirlerinin Aklanması ile İlgili Mücadelesinin Son Karnesi: Kripto Piyasası Dikkat!

Yazar Ilker Fatih Kıl
14 Ağustos 2023
  • Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörizmin Finansmanı
Share on Facebook Share on Twitter Share via email Share on LinkedIn

Mali Eylem Görev Gücü’nün (“FATF”), Türkiye hakkındaki dördüncü karşılıklı değerlendirme raporu (Mutual evaluation reports, “MER”) 2019 yılında yayımlanmıştı. Müteakiben 2021 ve 2022’de birinci ve ikinci değerlendirme raporlarını (Follow up reports, “FUR”) yayımlayarak Türkiye’nin konu hakkındaki gelişimini takip etmeye devam etmişti. FATF geçtiğimiz günlerde üçüncü takip raporunu da yayımladı[1]. Takip raporlarının yayımlanmasının temel mantığı, MER’de belirtilen teknik eksikliklerin giderilip giderilmediğini denetleyerek, eksikliklere ilişkin değerlendirme notlarının gözden geçirilmesini sağlamak. Üçüncü takip raprunda Türkiye’nin bu alanda yapmış olduğu gelişmeler de göz önünde bulundurularak statümüz “kısmen uyumlu”dan, “büyük ölçüde uyumlu”ya çevrilmiştir. Bu noktada FATF metodolisinde teknik uyumun; uyumlu, büyük ölçüde uyumlu, kısmen uyumlu ve uyumsuz olmak üzere 4 not ile sınıflandırıldığını anımsatmakta fayda var.

Aşağıda kısaca üçüncü takip raporunda, üzerinde durulan hususlara yer verdik.

Tavsiye 8 – Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlar

2019’da yayımlanan MER’de, kar amaçlı olmayan organizasyonların (vakıf ve dernekler, non profit organizations, “NPOs”), denetimlerinde terörizmin finansmanına dikkat edilmemesi, terörizmin finansmanı bağlamında periyodik olarak denetlenmemeleri ve terörizmin finansmanının engellenmesi için iyi uygulama örneklerinin geliştirilmesine yönelik işbirliği prosedürlerinin belirli olması temel eksiklikler olarak ifade edilmişti. 2019’dan bu yana dernekler mevzuatıyla ilgili yapılan değişikler, İçişleri Bakanlığı nezdinde kurulan Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ve bu Kurumun kar amaçlı olmayan organizasyonların denetlenmesine ilişkin olarak geliştirmiş olduğu risk-temelli sistem, 7262 sayılı Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanunun yürürlüğe girmesi, Türkiye’nin bu hususta FATF tavsiyelerine uyum için atmış olduğu önemli adımları temsil etmekle birlikte, bilhassa 7262 sayılı Kanun’da öngörülen düzenlemelerin Türkiye’nin riskli konumu göz önüne alındığında orantılı olmadığı göz önüne alınarak tavsiye-8 notu “uyumlu” yapılmak yerine yalnızca büyük ölçüde uyumluya çevrilmiştir[2].

Tavsiye  12 – Siyasi Nüfuz Sahibi Kişiler

MASAK’ın 2022 yılında yayımladığı 21 No’lu Genel Tebliği ile; yabancı, yerli ve uluşlararası kuruluşlardaki kamusal nüfuz sahibi kişilere ilişkin yapmış olduğu düzenlemeler neticesinde, Türkiye’nin bu husustaki notu “uyumsuz”dan, uyumluya çevrilmiştir.

Tavsiye  15 – Yeni Teknolojiler –

2019’daki MER’den sonra FATF, sanal varlıklar ve sanal varlık hizmet sağlayıcılar ile ilgili dünyada kripto varlıklar ve kripto varlık hizmet sağlayıcılar ile ilgili yaşanan gelişmelere paralel olarak tavsiye 15’i değiştirmişti. Bahse konu revizyona uyum sağlamadığı gerekçesiyle 2021 yılındaki ilk takip raporunda Türkiyenin konuyla ilgili derecesi büyük ölçüde uyumludan uyumsuza düşürülmüştü. Türkiye’de Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıların (“Virtual Assets Service Provider”) genel yükümlüklerin ötesinde suç gelirlerinin aklanmasına ilişkin yükümlülüklerinin olmaması, bunların faaliyet göstermeleri için lisans koşulu bulunmaması, bunlardan kaynaklı risklerle mücadele imkanlarını düşürmekle birlikte Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıların bazı işlemleri bankalar üzerinden yapma zorunlulukları ve kripto varlıkların ödeme aracı olarak kabul edilmemesi nedeniyle Türkiye’nin tavsiye 15 notu, kısmen uyumlu olarak belirlenmiştir.

Tavsiye 22 – Finansal Olmayan Belirli İş ve Meslekler – 

FATF’e göre, Finansal Olmayan Belirli İş ve Mesleklerin de müşterilerini tanıma yükümlülükleri, kayıt tutma ve kamusal nüfuz sahibi kişiler ve yeni teknolojilerin gelişmesinden kaynaklı risklere ilişkin yükümlülükleri olması gerekmektedir. Türkiye’nin Uyum ve Tedbirler Yönetmeliklerinde 2021 yılında yapmış olduğu değişiklikler göz önünde bulundurularak ülke notu kısmen uyumludan büyük ölçüde uyumluya yükseltilmiştir.

Tavsiye 26 – Finansal Kuruluşların Düzenlenmesi ve Denetlenmesi –

Türkiye’nin 2020 yılında yürürlüğe koyduğu Yükümlülüklerin Risk Esaslı Denetimine ilişkin Usul ve Esaslar göz önünde bulundurularak bu husustaki notumuz kısmen uyumludan, uyumluya yükseltilmiştir.

Tavsiye 28 – Finansal Olmayan Belirli İş ve Mesleklerin Düzenlenmesi ve Denetlenmesi –

Suçluların ortaklarının mesleki akreditasyonlarına ilişkin olarak veya bunların faaliyetlerinin kontrolüne, bunların lehdarı olmalarına yönelik bazı küçük eksiklikler olması nedeniyle bu hususta Türkiye’nin katetmiş olduğu gelişime rağmen burada notumuz ancak kısmen uyumludan, büyük ölçüde uyumuya yükseltilmiştir.

Görüldüğü üzere, Türkiye’nin FATF tavsiyelerine göre sadece bir kategoride notu “kısmen uyumlu” kalmış diğer kategorileri ülke notu büyük ölçüde uyumlu ve uyumlu olmuştur. Bu durum Türkiye’nin FATF tavsiyelerine uymada ne kadar kararlı olduğunu göstermektedir.

Beşinci Karşılıklı Değerlendirme Raporu

Her ne kadar tarihlerde değişiklik olması ihtimal dahilinde olsa da, FATF 2025 Aralığında yerinde ziyaret ve akabinde de hazırlanan ülke raporunun Haziran 2026’da Genel Kurul toplantısında görüşülmesini planlamaktadır[3].

Sonuç

FATF’in ülkemiz ile ilgili çalışmaların takibi, gerek MASAK’ın gerekse ilgili diğer idari otoritelerin suç gelirlerinin aklanması ile ilgili olarak atacakları bazı adımları öngörebilmek açısından oldukça önem arz etmektedir. Bu kapsamda üçüncü takip raporundaki değerlendirmelerin incelenmesinden, ülkemizin halihazırda suç gelirlerinin aklanması ile mücadele anlamında en önemli eksikliğin “yeni teknolojiler” başlığı altında kripto varlıklar ile ilgili düzenlemelerimizdeki eksiklikler olduğu göze çarpmaktadır. Dolayısıyla, FATF’ın yerinde incelemeler yapmayı öngördüğü tarih olan Aralık 2025 öncesinde “kripto varlıklar” ile ilgili olarak önemli düzenlemelerin yürürlüğe konularak bu alandaki suç gelirlerinin aklanması ile mücadeledeki zafiyetin giderilmeye çalışılacağını öngörmekteyiz. Gelişmelerden sizleri haberdar etmeye devam edeceğiz!


[1] FATF, https://www.fatf-gafi.org/en/countries/detail/Turkey.html, Son erişim tarihi : 25.07.2023.

[2] FATF, Turkey Follow Up Report, 2023, s.7.

İbid: s.9.

[3] FATF, https://www.fatf-gafi.org/en/countries/detail/Turkey.html, Son erişim tarihi : 07.08.2023.

Share on Facebook Share on Twitter Share via email Share on LinkedIn
Şimdi kayıt olun
Son blog yazılarımızı e-posta ile alın.
Gönder
FATF, kripto, Mali Eylem Görev Gücü, masak, uyum, Yeni Teknolojiler
Ilker Fatih Kıl

Ilker Fatih Kıl

İlker Fatih Kıl firmamızda kıdemli danışman olarak görev almaktadır. Ağırlıklı olarak enerji, doğal kaynaklar ve maden sektörlerinde regülasyonlar, kamu politikaları, ticaret, WTO, gümrük, çevre ve doğal kaynaklar, dava ve uyuşmazlık çözümü ile birleşme ve devralma alanlarında danışmanlık vermektedir. Firmamıza katılmadan önce Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nda görev yapan İlker Fatih, Türk ve çok uluslu firmalara ve enerji piyasasında faaliyet gösteren firmalara ve kişilere, özellikle küreselleşme ve temel stratejiler (enerji güvenliği), mevzuata aykırılıkların tespiti halinde idari yaptırım uygulama, denetim ve idari yaptırımlara ilişkin çeşitli eğitim faaliyetleri ve enerji sektörüne ilişkin ikincil mevzuat hazırlama çalışmaları, rekabet hukuku, uluslararası küresel enerji güvenliği, enerji politikaları, uluslararası ticaret hukuku, petrol ve doğalgaz hukuku, doğal kaynaklar hukuku, uluslararası ticari işlemler hukuku ve sözleşmeler hukuku konularında destek sağlamaktadır. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 2002 yılında mezun olmuş, Pennstate University, Dickinson School of Law, State College’da yüksek lisansını 2013 yılında tamamlamıştır. Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde doktora çalışmalarına devam etmekte olan İlker Fatih akıcı olarak İngilizce konuşmaktadır.

Bütün makaleler Tam biyografi

İLGILI MAKALELER

  • Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörizmin Finansmanı

Avrupa’da Yeni Bir İdari Otorite “AMLA”: Suç Gelirlerinin Aklanması ile Mücadele Global Çapta Soluksuz Devam Ediyor!

Yazar Ilker Fatih Kıl

Balcıoğlu Selçuk Eymirlioğlu Ardıyok Keki

Balcıoğlu Selçuk Eymirlioğlu Ardıyok Keki (“BASEAK”) İstanbul’da kurulmuş, hukukun tüm alanlarında hizmet vermekte olan bir hukuk bürosudur. 2007’den beri müvekkillerimize Türkiye’de yürüttükleri faaliyetlerinde ve büyüme planlarında titiz ve güvenilir hukuki çözümler sunmaktayız.

Özel kişilerden, girişimcilere, kuruluş aşamasındaki küçük şirketlerden, devlet kuruluşlarına, orta ve büyük ölçekli özel ve halka açık şirketlerden uluslararası ve küresel holdinglere varıncaya kadar her ölçekten şirketin hukuki ihtiyaçlarına yönelik hizmet vermekteyiz.

Şimdi kayıt olun

Blog yazılarımızı e-posta ile alın.

Kayıt ol

Kategori̇ler

  • Bankacılık
  • Birleşme ve Devralma ve Ortak Girişim
  • Diğer Endüstriler
  • E-Ticaret
  • Elektrikli Araçlar
  • Enerji
  • Finansal Regülasyon
  • Genel
  • Hakim Durumun Kötüye Kullanılması
  • Hızlı Tüketim Malları
  • Hukuk ve İktisat
  • İdare Hukuku
  • Ilac ve Sağlık
  • İnovasyon
  • Kişisel Verilerin Korunması
  • Maden Hukuku
  • Muafiyet ve Menfi Tespit
  • Otomotiv
  • Pişmanlık Uygulamaları
  • Regülasyonlar
  • Rekabet Hukuku
  • Rekabet İktisadı
  • Rekabet Uyum Programı
  • Rekabete Aykırı Anlaşmalar
  • Suç Gelirlerinin Aklanması ve Terörizmin Finansmanı
  • Telekomünikasyon, Teknoloji ve Medya
  • Uluslararası Ticaret
  • Usul Kuralları ve Cezalar
  • Uyum
  • Yapay Zeka
  • Yerinde İncelemeler
  • Yolsuzluk

© 2025 Dentons

  • © BASEAK 2024
  • Gizlilik Politikası
  • Kullanım Kuralları